Top 3 podižača energije


Hranite se pravilno kako biste pobedili stres pred venčanje i probudili energiju.



Meseci koji prethode vašem venčanju nisu za potcenjivanje i zato se potrudite da pravilno odaberete namirnice koje će vas prirodno snabdeti energijom. Evo top tri na listi:

VODA
Voda najbolje čisti telo od toksina, sprečava dehidrataciju i održava vaše telo u formi. Umesto gazirane vode, ipak pijte običnu. Količina vode koju treba da popijete zavisi od vaše težine i najbolji način da to odredite je da težinu podelite sa dva. Broj koji dobijete je u litrima. Na primer, ako ste visoki 165 cm, treba da pijete oko 3 l vode dnevno.
Ako preferirate gaziranu vodu, da biste se odvikli, u flašu obične vode dodajte limun.

PROTEINI
Važni su jer će vam smanjiti osećaj glad i sprečiti vas da se tokom dana zadovoljavate kojekakvim grickalicama. Spremite obrok tako što ćete sve grupisati oko proteina kao što su piletina, ćuretina, riba, sir ili puter od kikirikija. Neka vaš meni izgleda ovako: za doručak pojedite parče crnog hleba sa puterom od kikirikija, za ručak kačkavalj sa voćem a za večeru jedite ribu ili piletinu. Puter od kikirikija se preporučujue zato što u svom sastavu ima samo jednu trećinu zasićenih masti koje nisu poželjne u ishrani, dok ostale dve trećine čine poli i mononezasićene masti, koje su neophodne u ishrani jer se ne mogu sintetisati u organizmu, a važne su za brojne telesne funkcije.
Prema istraživanjima, obroci sa 30 do 35% proteina mogu vam pomoći da brže sagorite masti. Ali, ako ste dva sata nakon što ste jeli i dalje gladni, to znači da niste uneli dovoljno proteina.

SLOŽENI UGLJENI HIDRATI
Oni se duže preređuju, imaju manje masti i snabdevaju vas većom energijom od prostih ugljenih hidrata. Zato se opredelite za pastu od celog zrna, hleb i žitarice koje su bogate složenim ugljenim hidratima. Ali, umesto belog hleba, uzmite integralni, a obroke obogatite žitaricama sa suvim grožđem, jer šećer u njima dolazi od ove namirnice. Suvo grožđe je takođe bogato antioksidantima, vlaknima i vitaminima i obezbeđuje podjednako povećanje energije kao i energetski gelovi.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kićenje vrata ili kapije

Suncokret donosi sreću

Drvo želja