Ko donosi , a ko odnosi


Potpisivanje predbračnog ugovora u svetu je skoro normalna stvar. U Srbiji ova opcija postoji, ali još nije zaživela. 


Iako je Porodičnim zakonom uveden još 2005. godine, predbračni ugovor u Srbiji je do danas potpisalo tek nekoliko desetina parova, i to uglavnom stariji imućnOvaj ugovor je, zapravo, alternativa postojećoj zakonskoj mogućnosti koju svaki sklopljeni brak podrazumeva, i veoma utiče na efikasnost rešavanja odnosa u sudskim sporovima ukoliko do njih dođe, a mogu da traju i po deset godina. Prema iskazima nekih advokata, većina parova prilikom razvoda govori da bi sigurno zaključili predbračni ugovor pre stupanja u brak, da su znali da kod nas postoji ta opcija.

Predbračni ugovor podrazumeva podelu postojeće, ali i buduće imovine pre sklapanja braka. Bez obzira na to što su mnogi protiv potpisivanja ovog ugovora, on je zapravo neka vrsta sigurnosti supružnicima koji imaju stečenu veliku imovinu da se brak ne zaključuje iz interesa i ne bi trebalo da ima uticaj na brak, odnose ili ljubav.

U beogradskim opštinama sklapanje ugovora je veoma retko. U opštini Stari grad, gde se mesečno sklopi i do 200 brakova, do sada nije bilo ni jednog slučaja predbračnog ugovora. Na teritoriji opštine Palilula u 2006. godini zaključeno je sedam predbračnih ugovora, u 2007. godini jedan. Iznos koji se plaća za sudsku taksu zavisi od imovine koja ulazi u ugovor.

Iako je u Srbiji još dosta protivnika ovog papira, treba razmisliti da li on ipak može da olakša neke procedure kada se razni faktori života uključe i kada se po sudovima ljubav u koju su se zaklinjali supružnici na početku pretvori u mržnju zbog stana, kuće ili sličnih predmeta… Ipak treba imati u vidu da se u Srbiji svaki peti brak završi razvodom, što nije mali prosek…

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kićenje vrata ili kapije

Suncokret donosi sreću

Drvo želja