Svatovi koji mirišu na lavandu


Mirisna lavanda koja zavodi i opušta smatra se i svetom biljkom jer se koristila u biblijskom Svetom Hramu, a spominje se i Solomonovoj “Pesmi nad pesmama”. Sa dugom istorijom upotrebe, od Grka, preko Rimljana do danas, lavanda se smatrala biljkom nevinosti i čednosti, ali jakog afrodizijačkog dejstva, te je prema legendi, upravo lavandina vodica pomogla kraljici Kleopatri da zavede rimskog imperatora Cezara. Stari Rimljani su koristili eterično ulje lavande u svojim kupkama jer stimuliše regeneraciju kože, i smatra se da i njen naziv “lavanda” potiče od rimskog glagola lavāre što znači “prati”. Zna se i da je francuski kralj Čarls IV na putovanja sa sobom nosio jastuke punjene lavandom kako bi ga uspavljivala. Hrišćani su verovali da lavanda štiti od uroka i zlih sila, te su na vrata stavljali venac od lavande, a sadili su je i koristili kako bi im donela sreću.
Osim lekovitih svojstava i simbolike koju lavanda ima, njena boja se smatra umirujućom i romantičnom, a slaže se uz sve ostale boje. Boja lavande je dugo bila obeležje dama jer simboliše blagostanje, eleganciju i prefinjenost. Za razliku od ljubičaste koje se smatra bojom plemstva, boja lavande je više ženstvena boja i za nju se kaže da je “odrasla roza”.
Zato kao lajt-motiv svog venčanja možete izabrati upravo ovu biljku. To za naše podneblje nije uobičajeno, pa je lepo napraviti nešto drugačije i uneti novinu u stereotipne svadbe. 



















Коментари

Популарни постови са овог блога

Kićenje vrata ili kapije

Suncokret donosi sreću

Drvo želja