Make a statement


Pantalone su dugo ženama bile zabranjene, i još uvek jesu u nekim delovima sveta, i važile su za muški odevni predmet.  Međutim, nužda je donela promenu - u 19. veku žene su počele da nose pantalone radeći u industriji. Prve žene koje su nosile pantalone bile su rudarke iz Škotske koje su time zgražavale javnost. Tokom Drugog svetskog rata, zbog nestašice garderobe a i obavljanja brojnih muških poslova, žene u Britaniji nosile su pantalone svojih muževa kada su odlazile na posao. U zapadnom svetu, pantalone su ušle u modu 20-ih godina prošlog veka, a 30-ih godina prošlog veka proslavile su ih ikone glumišta Marlen Ditrih i Ketrin Hepbern. Šezdesetih godina prošlog veka Andre Kuršes u svoju kolekciju uvrstio pantalone i farmerke i od tada je postalo sasvim prihvatljivo i da žene nose taj odevni predmet. Kasnijoj popularizaciji pantalona doprinela je odredba u SAD iz 1972. godine koja je izjednačila pravo na javno obrazovanje muškaraca i žena, a samim tim i uniforme, te su se haljine isključile iz dress coda širom Amerike.

Međutim, pantalone su se smatrale muškim odevnim predmetem uprkos odredbama i modi. Čuvena Žaklina Onazis je 60-ih prošlog veka zamoljena da ode iz jednog njujorškog restorana na čijim je vratima stajao natpis: "Ne primamo žene u pantalonama". Profesorka prava Evlin Pizije u svojoj knjizi "Prava žena" otkrila je da je u Parizu još uvek na snazi zakon koji ženama zabranjuje da se oblače poput muškaraca, pre svega da nose pantalone, uveden pre više od dva veka odlukom gradskog šefa policije. Prema zakonu iz 1800. godine, Parižanka koja bi poželela da se obuče kao muško morala je prethodno da od policijske centrale dobije dozvolu. Godine 1892, donet je amandman koji je donekle ublažio zabranu, dozvoljavajući ženama da nose pantalone "sve dok drže uzde konja". Sedamnaest godina kasnije, dodata je klauzula kako bi žene koje "voze ili guraju bicikl" takođe mogle da nose pantalone. Kada je 1969. godine skupština grada tražila ukidanje zakona, tadašnji šef policije Pariza je odgovorio da je nepromišljeno menjati zakonske tekstove jer su modni trendovi nepredvidljivi, preneo je “Dejli Telegraf”. Danas mnoge religije i države još uvek zabranjuju nošenje pantalona i farmerki, jer veruju da muškarci žene ne mogu da budu jednaki.

Zato su pantalone ili belo odelo na svadbi više od trenda - oni su stav, odraz slobode. Naravno, postoje oni koji će reći da bi se onda mladoženja mogao pojaviti u venčanici. Ali, ako volite pantalone, dobro vam stoje, u njima se osećate opušteno, ne postoji baš nijedan razlog zašto se tako ne biste obukli i na dan svadbe, uprkos svemu i svima.



Коментари

Популарни постови са овог блога

Kićenje vrata ili kapije

Suncokret donosi sreću

Drvo želja