Postoje li srpske deveruše?


Iako deveruše nisu izvorno srpski običaj, u poslednje vreme se modifikuje ono što vidimo na filmovima i moderne mlade svoje drugarice uključuju u “pratilje”. Koja je zapravo njihova uloga u ceremoniji venčanja?

Istorija deveruša se povezuje sa istorijom Rima, kada su one pratile mladu kod mladoženje
i imale su sličnu haljinu kao ona, odnosno u sličnoj boji i dezenu. Istovetnost oblačenja bila je potrebna kako bi deveruše delovale kao “štit” ukoliko bi neko želeo da naudi mladi. Pema nekima, zapadna tradicija deveruša vodi poreklo iz rimskog zakona koji je zahtevao 10 svedoka kako bi se oterali zli duhovi na ceremoniji. Sa mladine i mladoženjine strane bili su prijatelji obučeni kao oni kako duhovi ne bi prepoznali buduće supružnike i time im naudili. Do kraja 19. veka u Engleskoj se održalo ovo verovanje, a na fotografijama venčanja iz viktorijanskog doba je skoro nemoguće odmah odrediti ko su mladenci.

Danas, glavni zadatak deveruša je da budu pored mlade i da joj pomažu, a najčešće u zapadnim ceremonijama one idu na početku reda, za njima ide mlada koju mladoženji predaje otac, a njih prate devojčice. U crkvi deveruše drže burmu na tacni ili jastučiću i pridržavaju buket kada mlada treba da se potpiše. Kada se završi venčanje, male deveruše (devojčice koje drže mladin veo) formiraju red, a deveruše hodajući ispred para prolaze do ulice, gde ih čekaju i bacaju na njih latice ruža ili pirnač. 

Kada mlada izabere deveruše, to je velika čast. Pogotovo se smatra izuzetnom počasti ako mlada neku od deveruša zamoli da sa njom gleda venčanicu. Međutim, u Srbiji buduće mlade izbor haljine prave najčešće uz pomoć kume ili sestre. Na zapadu se deverušama, njihovim haljinama i asesuaru poklanja jednaka pažnja kao i budućoj mladi. Međutim, savetuje se devojakama da ne budu tri puta deveruše, jer postoji verovanje: “Tri puta deveruša, nikada mlada!” Odnosno, ona devojka koja je tri puta bila deveruša navodno se neće udati.

U 21. veku se deveruše biraju da bi pomogle u organizaciji venčanja, takod a su one uglavnom sjajni organizatori, imaju dobre veze, snalažljive su i pomažu mladencima tokom ceremonije. U takvom smislu, sve vaše prijateljice mogu da posluže kao srpske deveruše!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kićenje vrata ili kapije

Suncokret donosi sreću

Drvo želja