Jedan da vlada svima


Izbor vereničkog prstena na probu stavlja i vas i vašeg budućeg supruga i to koliko vas poznaje. Postoje neke stvari koje treba da znate i koje će oboma olakšati izbor…


ZLATO
Zlatni prsten je čista klasika i najčešći izbor, jer u ponudi osim žutog zlata (na koje odmah svi pomislimo), postoje belo i roze zlato. Iako mnogi izbor baziraju na broju karata, treba da znate da se 24-karatno zlato, dakle 100% čisto, lako savija i grebe, pa se opredelite za to samo ako ste sigurno da nećete raditi ništa rukama. Mešenje hleba, pranje sudova i slični (kućni) poslovi ne dolaze u obzir. Divno prstenje koje će vas manje opterećivati može biti od 18-karatnog zlata (75% čisto) ili 14-karatnog (58.5%). Međutim, vodite računa da zlato može da izazove alergiju kod nekih osoba, tako da se uverite u to da niste jedna od njih pre nego što to bude vaš izbor ili vašeg verenika.

SREBRO
Iako su zaista divni, problem sa srebrnim prstenjem je taj što brzo i lako menjaju oblik i tamne. Ali ne opterećujte se time previše. Možete povratiti sjaj svom vereničkom prstenu ili burmi tako što ćete ih potopiti u toplu vodu sa sodom birkarbonom i parčetom aluminijumske folije. Čim prsten dodirne foliju, doći će do hemijske reakcije čime će srebro dobiti svoju staru nijansu. Čak ne morate ni da trljate prsten da bi do toga došlo.

PLATINA
Prsten od platine je zaista poseban način da vam neko pokaže svoju ljubav. Osim što su vredniji od zlatnih i srebrnih, prstenje od platine ima divnu belu boju i ako je 95% čisto – trajaće vam do kraja života.

TITANIJUM
Burme od titanijuma su u poslednje vreme trend, psebno zbog zanimljivih boja, jer mogu biti u plavoj, ljubičastoj, sivoj i crnoj nijansi. Kombinuju se sa zlatom, srebrom i platinom, a s obzirom na to da je titanijum najjači metal nećete morati do kraja života da razmišljate o tome da li će se burme izgrebati, promeniti oblik ili boju. A upravo ta trajnost i izdržljivot je posebno zanimljiva za simboliku!Međutim, ono što je njegova najvažnija odlika – to je i njegova najveća mana. Zbog čvrstine nemoguće je smanjiti prstenje ako vam ne odgovara, tako da je izuzetno važno da pre kupovine tačno odredite veličinu, što umanjuje faktor iznenađenja ako je vereniči prsten u pitanju.

DRVENI
Kao veoma originalno rešenje u poslednje vreme ističe se prsten od drveta, pogotovo kod parova koji se zalažu za očuvanje prirodne sredine, jer je za njihovu obradu potrebno daleko manje hemijskih procesa nego kod metalnih. Prodaju se u divnim bojama i oblicima i mogu da budu osveženje u vašoj okolini.


DIJAMANT
„Soliteri“ su ipak, pa čak i u Srbiji, najčešći izbor za verenički prsten, a sve češće se kupuju i burme sa malim dijamantima kao ukrasima. Dijamant je napravljen od ugljenika i njegovi atomi su tako povezani da čine mnogo jaku strukturu. Prirodni dijamanti se stvaraju duboko unutar zemlje, oko 180 km ispod njene površine, gde su visoke temperature i konstantni pritisci stalni, i gde pored ugljenika postoji i niz drugih supstanci, kao što su nitrogen i sumpor, koje mogu biti zarobljene u kristalu. Zato je na ceni čist dijamant, a najskuplji je ružičast.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kićenje vrata ili kapije

Suncokret donosi sreću

Drvo želja