Raskoš paunovog perja


Paunovo perje, kao i sama ptica paun, nose brojnu pozitivnu simboliku, te su samim tim često inspiracija umetnika, ali i modnih dizajnera. U svadbenoj industriji ovaj detalj je napravio poseban "bum" nakon filma "Seks i grad" 2008. godine kada ga je Keri Bredšo prošetala na venčanju sa gdinom Zverkom u kombinaciji sa venčanicom koju je kreirala Vivienne Westwood. Za jesen 2011 na reviji američkih dizjanera Zaca Posena i Jasona Wua plave i tirkizne nijanse bile su glavna atrakcija, a YSL i Chanel su u svoju paletu boja uvrstile i ove fascinantne nijanse. 

Paunovo perje je vekovima cenjeno kao simbol ponosa, plemićkog porekla i slave. U grčkoj mitologiji paun se identifikuje sa Herom koja ga je stvorila iz Argusovih hiljadu očiju koje je prenela na perje ove prelepe ptice i one su kao zvezdane oči postale simbol nebesa. U egipatskoj i grčkoj mitologiji paunovo perje se tretira i kao oko protiv uroka ili svevideće oko.

U hinduizmu paun se poistovećuje sa Lakshmi koja donosi sreću, dobru volju i blagodnost.

U Vavilonu i Persiji paunovi su bili čuvari kraljeva i često predstavljani na tronovima, a prema najranijim verovanjima, par paunova čuva vrata raja. 

Predivne boje perja ove divne ptice mogu da obogate venčanje i ostave nezaboravan trag kod gostiju. 























































Коментари

Популарни постови са овог блога

Kićenje vrata ili kapije

Suncokret donosi sreću

Drvo želja