Pšenica kao dekoracija za plodnost i uspeh


“Rodila vam pšenica bjelica i u kući rumena dečica"

Nema lepšeg i jasnijeg simbola za plodnost od pšenice. Ona se vekovima slavi za obnovu života i blagostanje, rađanje i uspeh. Zbog toga je ona od davnina deo svadbenih običaja. Najpre, u narodu se veruje da devojka može pitati pšenicu da li će se udati i to tako što na Ivanjdan (7. jula) uzme lonac zemlje i poseje nekoliko zrna. Ako se na Petrovdan (29. juna) klice pojavljuju u krugu, jasno je da će se veriti. Drugi običaj je vezan za Đurđevdan, kada devojka uzme svileni konac i ode u polje. Jedan struk pšenice se nameni za sreću, drugi za nesreću i onda se končićem zavežu. Sutradan, koji bude više izrastao, po tome će se znati šta će biti. Na svetog Andriju devojka zaveže u krpicu tri zrna pšenice i to stavi pod jastuk. Onda govori basmu sve dok ne zaspi i obično u snu vidi svog suđenika. 

Upravo zbog svoje simbolike, pšenica se oduvek koristila na svadbenim svetkovinama, bilo da su je bacali na mladu ili kada su je neudate devojke sakupljale nadajući se skoroj udaji, kao što danas hvataju bidermajer. I svadbena torta ima korene u simbolici pšenice. Naime, prema Lukreciju slatki hlepčići su se pravili od pšenice za mladence i najpre su se mrvili su se nad mladinom glavom, u ime plodnosti, a posle su mladenci iz iste porcije zajedno jeli mrvice kolača. Kasnije su gosti sami počeli da donose slatkiše na svadbu. U Engleskoj, sve što donesu slagali su na gomilu, što više, to će brak biti plodniji, a mladenci bi se na kraju poljubili iznad gomile kolača. Za vreme vladavine kralja Čarlsa II 1660. godine jedan francuski kuvar bio je u Londonu da posmatra ceremoniju gomilanja kolača. Zaprepašćen načinom na koji su Englezi slagali razne patišpanje i keks, došao je na ideju da od te bezoblične mase napravi određeni hladan kolač, na nekoliko nivoa i to sa kremom. Odatle je i nastala torta. Mlada i mladoženja danas je seku zajedno i na svadbenom ručku zajedno probaju po parče, kao nekad kolačiće, da bi im zajednički život bio plodan, sladak i bogat kao što je i svadbena torta.

Za plodnost, zdravlje i uspeh, pšenica može da bude odlična dekoracija na venčanju i detalj u vidu bidermajera ili cvetića za kićenje. 































Коментари

Популарни постови са овог блога

Kićenje vrata ili kapije

Suncokret donosi sreću

Drvo želja